Grzyby witalne Chaga działają zdecydowanie najmocniej ze wszystkich znanych na świecie grzybów leczniczych. Chaga to grzyb twardy, który rośnie na drzewach. Swoim wyglądem przypomina korę drzewa. Zawiera enzym dysmutazy ponadtlenkowej, który jest składnikiem bariery antyoksydacyjnej organizmu i beta-gluten, który stymuluje działanie układu odpornościowego.
Grzyby Chaga porastają dziko pnie brzozy, z których czerpią energię naturalną. Przez mieszkańców Syberii nazywani są „grzybami nieśmiertelności” i „darem Boga”, przez Japończyków „diamentami puszczy, a Chińczyków „królowymi roślin”. Są bardzo bogate w rożnego rodzaju minerały.
Klimat, w którym rosną grzyby Chaga sprawił, że zawierają duże ilości fito-chemikaliów: fenoli, enzymów oraz steroli. Dodatkowo grzyby są bogate w środki odżywcze pobrane z drzew, które porastają. Są to kwas pantotenowy (witamina B5), niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nadnerczy i układu pokarmowego, ryboflawina, kwas nikotynowy i melanina. Grzyby posiadają również sporo potasu, miedzi, manganu, żelaza i cynku. Ponadto zawierają enzym, który jest składnikiem bariery antyoksydacyjnej organizmu – dysmutazę ponadtlenkową. Działa ona przeciwrodnikowo. Beta-gluten korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Syberyjczycy, którzy regularnie spożywają grzyby witalne Chaga żyją średnio 35-50 lat dłużej niż inni.
Badania przeprowadzone w roku 1998 wykazały, ze grzyby te stanowią jeden z najskuteczniejszych adaptogenów, które działają na stres. Chronią także bardzo skutecznie DNA i hamują wzrost guza mózgu. Nadtlenek dysmutazy (SOD) działą blokująco na wolne rodniki, a więc zapobiega starzeniu się skóry i organów. Stymuluje także układ odpornościowy oraz posiada właściwości antynowotworowe – niszczy chore komórki i nie uszkadza przy tym procesie tych zdrowych.