Resturacja włoska powinna być odbiciem Włoch. Kuchnia włoska to przede wszystkim świeże produkty odznaczające się wysoką jakością. Dominują skąpane w słońcu warzywa, które odpowiednio przygotowane i doprawione stają się chlubą tego państwa. Oczywiście kuchnia ta bazuje także na daniach mącznych – każdy na świecie wie, iż pizza to danie wywodzące się ze słonecznej Italii.
Pasta, czyli makaron zachwyca smakiem, a w połączeniu z wyśmienitymi sosami jest niezastąpiony. Bliskość Morza Śródziemnego sprzyja uprawie oliwek, a z nich uzyskuje się najlepszą na świecie oliwę. Świetnie uzupełnia ona wszystkie potrawy i jest nieodłącznym elementem na stołach restauracji włoskiej. Owoce morza nie istnieją bez oliwy z oliwek – wykrzesuje ona esencję smaku. Miłośnicy deserów będą zachwyceni tiramisu nasiąkniętym espresso czy oryginalnymi lodami. Natomiast panna cotta to charakterystyczna słodkość, która zyskała miliony fanów nie tylko w macierzystym kraju. Restauracja włoska oferuje niezapomniane smakowo napoje takie jak: cappucciono czy wykwintne wina. Takie wina powinny być akompaniamentem dla romantycznych kolacji. Wszelkie włoskie potrawy stworzone są na podstawie owianych tajemnicą przepisów. Do kaw zwykle podaje się słodkie rogaliki lub ciasta. Takie śniadanie dostarcza mnóstwo energii. Na obiad serwowane są różne rodzaje makaronów wraz ze smakowitymi sosami i dodatkami.
Natomiast kolacja scala całą rodzinę przy jednym stole. Właśnie wtedy przygotowuje się dania rybne okraszone warzywami i ziemniakami. Całe danie przyprawione jest także bazylią, estragonem czy tymiankiem. Nie jest to jednak regułą, ponieważ dań jest do wyboru do koloru. Przed centralną kolacją podaje się przystawki i wino.
Zobacz też: Restauracja włoska Kraków | Da Pietro