Była stolica Polski, Kraków, jest jednym z najchętniej odwiedzanych miejsc w kraju, nie tylko przez rodaków, ale także przez zagranicznych turystów. Nic w tym dziwnego, w końcu miasto to ma do zaoferowania mnóstwo wspaniałych zabytków. Jednak nie tylko stare kościoły i ciekawe muzea są wizytówką Krakowa, również możemy skosztować tam przepysznych potraw w popularnych jadłodajniach.
Jednym z najchętniej odwiedzanych miejsc na krakowskim rynku jest restauracja DaPietro, która charakteryzuje się kuchnią włoską. Jest to jeden z pionierów w mieście, bowiem DaPietro zostało utworzone na początku lat 90-tych. Od tego czasu kucharze nieustannie zaskakują nas kunsztem prezentowanych dań, które są typowe dla półwyspu Peloponeskiego. Mimo iż konkurencja w Krakowie jest ogromna, a na przestrzeni kilku lat powstała tam nie jedna restauracja włoska, to i tak DaPietro nie narzeka na brak klienteli. Nic w tym dziwnego, bowiem jest to już lokal legendarny.
Oczywiście, ceny w tym miejscu są dość wysokie, jednak nie wynika to ze snobizmu właścicieli a jedynie z jakości prezentowanych dań, które muszą nieco kosztować. Restauracja DaPietro szczyci się tym, że sprzedaje jedynie świeże owoce morza, niepochodzące z mrożonek. Skosztujemy tam pizzy z oryginalnej, włoskiej receptury, wypalanej w piecu opalanym na drewno. Zjemy pożywne pasty pełne smaków, które zachwycą nawet największego malkontenta. Również słynne, włoskie antipasti nas nie zawiodą. Bruschetta z kozim serem, salata mista a może talerz włoskich wędlin? A na deser nie zapomnijmy skosztować obłędnego tiramisu.
Krakowska restauracja włoska, DaPietro, to miejsce owiane legendą, dotyczącą jakości serwowanych tam dań. Jeśli wybierasz się do byłej stolicy Polski, musisz znaleźć czas na odwiedzenie jej placówki, bowiem dzięki temu przeniesiesz się na Peloponez.